Ajánlás

Analytics

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

DIÓFA

2008.12.12. 11:06 fénypont

Diófa (juglans regia)

 

A növény leírása:

A diófafélék (Juglandaceae) családjába tartozik. Perzsiából és Közép-Ázsiából származik. Gyorsan növő, hosszú életű fa. Kertek, gyümölcsösökbe, házak udvarára gyakran ültetik, utak mellett is számtalan helyen megtalálható. Csonthéjas termése a dió.

Mi van benne?

A levéldrog naftokinon származékokat (juglont), cserzőanyagokat (ellágsav-származékokat), flavonoidokat, illóolajat tartalmaz. A diókopács juglont és hidrojuglon glikozidokat tartalmaz.

Mire jó?

Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.

Belsőleg csak a népgyógyászat használja elvétve. A dió vértisztító hatású, illetve gyomor- és bélhurut kialakulása esetén is alkalmazzák.

A diókopács főzetét izzadás, bél- és gyomorhurut esetén javasolják.

Maga a termés telítetlen zsírsavakat tartalmaz.

Gyűjtés:
- júniusban friss levelek
- június közepe zöld dió
- a zöld dió burkát közvetlenül érés előtt mielőtt megbarnul


Hasznos:
-a diólevélből főtt tea székrekedés ellen étvágytalanság,
- vértisztító
- fürdővízbe keverve: görvélykór, angolkór, csontszú, csontritkulás, gennyes körömgyulladás
- lemosás a zöld dió leveleével: tejkiütés, fejkoszmó, rüh, pattanás, gennyes kiütés, lábizzadás, fehér folyás, fejtetvességm hajhullás
- öblögetés: szájpenész, fogínygyulladás torokgyulladás, a gége megbetegedése
- erősebb diólevél főzet gyógyítja a fagydaganatot
- Szent iván előtt ,tehát június közepén szedett zöld diónak nem csontos a héja ebből esszencia készíthető: elősegíti a máj, a gyomor és belek normális működését. Csökkenti a trombózis képződést

Felhasználási módok:
Tea: 1 púpozott teáskanál apróa vágott diólevelet 1/4 liter forró vízzel leöntünk., rövid idei állni hagyjuk
 

Lemosás fürdő: teljes fürdőhöz 100g lemosáshoz egy púpozott teáskanál összeaprított levelet teszünk. Koncentrált főzethez dupla mennyiséget használunk
 

Dióesszencia: kb 20 db négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy befőttes üveget, leöntjük, 1 liter gabonapálinkávaql, úgy, hogy 2-3 újnyira ellepje. Az üveget jól lezárva meleg helyen tartjuk 2-4 hétig. Szükség szerint egy-egy teáskanállal figyasztunk belőle
 

Diólikör: készítéskor a dióesszenciába 2-3 szegfűszeget, 1 fahéjat, egy kis darab vaniliát, egy fél narancs héját keverünk. A leszűrt eszenciához cukorsziropot adunk, amit 1/4 liter vízben felfőztünk majd lehűtöttünk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenykislexikon.blog.hu/api/trackback/id/tr9818671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása