ÁNIZS (Pimpinella anisum)
Az ernyősvirágzatúak közé tartozó, a Földközi-tenger környékéről származó, nálunk termesztett növény magjából készült gyógyteát a népi gyógyászatban elsősorban a csecsemők és kisgyermekek gyomor- és bélgörcseinek megszüntetésére itatják.
Hatóanyagai: 1, 5 – 6% illóolaj (transz-anetol), kumarinok, kolin és flavonoidok
Hatásai:
- Légutak: köptető, hurutoldó/váladékoldó, görcsoldó
- Emésztőrendszer: emésztésserkentő, epekiválasztást serkentő, szélhajtó, puffadáscsökkentő.
Fertőtlenítő: antibakteriális és gombaölő hatásokkal is rendelkezik
- Tejelválasztást fokozó.
Figyelem! Használatakor ritkán allergiás reakciók fordulhatnak elő.
Hogyan gyűjtsük?
A növény apró, tojásdad alakú termését használják gyógyászati célra. Júliusban virágzik, termése augusztus-szeptember hónapban szedhető.
Mi van benne?
Az ánizs illóolaja transz-anetolt, metilkavikolt, ánizs-aldehidet tartalmaz.
Mire jó?
Mivel az ánizs csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, így közismerten jó szélhajtó, görcsoldó és emésztést serkentő gyógynövény. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják. Az ánizs epekiválasztást elősegítő és nyákoldó hatású teakeverékek markáns alkotórésze, jó köptető. Bizonyítottan enyhíti a köhögést is.
Hogyan használjuk?
Tea: 1 teáskanálnyi összetört ánizsra öntsünk 2-
Olaj: 100 ml olívaolajhoz tegyünk 1 evőkanál összetört ánizst, majd sötétben hagyjuk érlelni 1 héten át. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk.(Szoptatós anyukák emlőinek ánizsolajjal történő kenegetése serkentőleg hat.)
Fűszerként: Jellegzetes illatú, édes aromájú mag, teasüteményeket, péksüteményeket ízesítenek vele, virágját és levelét pedig salátákhoz teszik.