Ajánlás

Analytics

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

ÁNIZS

2008.10.21. 15:22 fénypont

ÁNIZS (Pimpinella anisum)

Az ernyősvirágzatúak közé tartozó, a Földközi-tenger környékéről származó, nálunk termesztett növény magjából készült gyógyteát a népi gyógyászatban elsősorban a csecsemők és kisgyermekek gyomor- és bélgörcseinek megszüntetésére itatják.
Hatóanyagai: 1, 5 – 6% illóolaj (transz-anetol), kumarinok, kolin és flavonoidok
Hatásai:
- Légutak: köptető, hurutoldó/váladékoldó, görcsoldó
- Emésztőrendszer: emésztésserkentő, epekiválasztást serkentő, szélhajtó, puffadáscsökkentő.

Fertőtlenítő: antibakteriális és gombaölő hatásokkal is rendelkezik
- Tejelválasztást fokozó.
Figyelem! Használatakor ritkán allergiás reakciók fordulhatnak elő.
Hogyan gyűjtsük?

A növény apró, tojásdad alakú termését használják gyógyászati célra. Júliusban virágzik, termése augusztus-szeptember hónapban szedhető.
Mi van benne?

Az ánizs illóolaja transz-anetolt, metilkavikolt, ánizs-aldehidet tartalmaz.

Mire jó?
Mivel az ánizs csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, így közismerten jó szélhajtó, görcsoldó és emésztést serkentő gyógynövény. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják. Az ánizs epekiválasztást elősegítő és nyákoldó hatású teakeverékek markáns alkotórésze, jó köptető. Bizonyítottan enyhíti a köhögést is.

Hogyan használjuk?



Tea: 1 teáskanálnyi összetört ánizsra öntsünk 2-3 dl forró vizet, és hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. (Szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő, csecsemők hasgörcse ellen is alkalmazható.)
Olaj: 100 ml olívaolajhoz tegyünk 1 evőkanál összetört ánizst, majd sötétben hagyjuk érlelni 1 héten át. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk.(Szoptatós anyukák emlőinek ánizsolajjal történő kenegetése serkentőleg hat.)
Fűszerként: Jellegzetes illatú, édes aromájú mag, teasüteményeket, péksüteményeket ízesítenek vele, virágját és levelét pedig salátákhoz teszik.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenykislexikon.blog.hu/api/trackback/id/tr82724769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása