Ajánlás

Analytics

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

BORSMENTA

2008.10.22. 13:45 fénypont

Borsmenta (Mentha piperita L.)



Már az ókori egyiptomiak és a perzsák is ismerték és termesztették. A gyógyászatban gyógyteák és teakeverékek, szeszes kivonatok formájában használják, mivel fokozza az emésztőnedv képződését, és serkenti az emésztést.
Hatóanyagai: 50-60% illóolaj, 5-10% cseranyag, keserűanyag, nikotinsav, kávésav.
Hatásai:
- A borsmenta fő hatóanyaga a mentol, ez emésztést elősegítő és fájdalomcsillapító.
- Illóolaja, a mentol számtalan baktériumot, valamint az ajkakon és a nemi szerveken jelentkező herpeszt okozó Herpes simplex vírust is elpusztítja.
- Az emésztőszervek simaizomzatának görcsét is oldja, epehajtó és bélgörcsoldó.
- Hűsítő hatású, ugyanis izgatja a hidegreceptorokat és ezzel hidegérzetet vált ki – így megnyugtatja a nyálkahártyákat és a bőrt.

 

 A borsmenta, hatóanyagát, az ajakosok családjába tartozó növény virágzás előtt gyűjtött szárított lomblevelei szolgáltatják. A virágok lilák, rózsaszínűek vagy fehérek. Ázsiában és Európában őshonos, Magyarországon is termesztik. Jellegzetesen mentolos szagú, íze eleinte égető, majd hűsítő, a virágzáskor gyűjtött növény a mentolflurantartalom megnövekedése miatt kellemetlen illatot áraszt.

 

Hatóanyagai: illóolaj 0,5-4%-ban mentol, mentholészterekkel, menthonnal, mentholfuránnal, jázminnal, valamint cserzőanyagok (6-12 %), flavonoidok, triterpének, keserű anyagok.

 

Hatása: görcsoldó, epehajtó, bélgörcsoldó, szélhajtó, étvágyjavító, élénkítő, fájdalomcsillapító, helyi érzéstelenítő, hűsítő. Fertőzés
elleni szerként használható.

 

Alkalmazás: elsősorban simaizom-görcsoldó és epe-termelés-fokozó. Epebántalmaknál más gyógynövényekkel keverve (például gyermekláncfű, apróbojtorján) használható, ilyenkor tilos édesíteni! Javasolt rossz emésztésnél, amikor a vastagbélben mérgező gázok keletkeznek. Kakukkfűvel, szurokfűvel, édesköménnyel, ánizzsal keverve leállítja a rothadási folyamatokat, és harmonizálja az emésztést, ezáltal fertőtleníti az emésztőrendszert, és javítja az anyagcserét. Hidegen fogyasztva hányingercsillapító. Szájöblítéskor csökkenti a gyulladásokat, és megszünteti a fogínyvérzést.

Olajához vízgőzős lepárlással jutunk. Egy kilogramm olaj előállításához egy tonna virágzó borsmentanövényre van szükség. Az illóolaj áttetsző, víztiszta vagy halványsárga, átható illata élesen mentolos és elsöprően erős.

A római mitológiában, amikor Plútó szerelmet vallott Mentha nimfának, Perszephonét, Plútó feleségét tébolyító féltékenység töltötte el, ezért megölte a nimfát, és porait a földbe szórta. Plútó nem tudta feléleszteni kedvesét, de maradványaiból növényt alkotott. Azóta a nimfa mentaként édes, figyelemfelkeltő illatot áraszt.

Az ógörög és római vallás elengedhetetlen szertartási kelléke volt. Az ázsiaiak és egyiptomiak évezredeken át könnyítették vele emésztőszervi bántalmaikat. A XVIII. században Észak-

 

Amerikában és Európában is közismert gyógyszer lett belőle. Hétköznapokban kólikát, bélgázosodást, fejfájást, savtúltengést, gyomorrontást kúráltak a mentával. Teája ezekre, a panaszokra a mai napig javallt. Jót tesz a bőséges étkezés után, megnyugtatja a túlterhelt bélrendszert, élénkíti a renyhe emésztési folyamatokat, csökkenti a gázok képződését.

 Légfrissítőként, szájvízként, étkezés utáni italokhoz egyaránt alkalmazták. Lyukas fogra, kínzó fájdalmakkor vattára cseppentett mentaolajat tesznek. Az élelmiszergyártók a mai napig használják egyes élelmiszerek ízének élénkítéséhez. A borsmenta élénkíti a központi idegrendszert, elűzi az álmosságot és a fáradtságot, élénkít és segíti a tiszta gondolkodást. Nyugtatja és csillapítja az izmok működését, helyi érzéstelenítőként jól használható.

 

Kifejezetten jól alkalmazható stressz, vagy rendszertelen étkezés miatt fellépő emésztőrendszeri zavaroknál az emésztőszervi izmok stimulálására. Csillapítja a hányingert, tengeribetegséget, és az időeltolódás okozta kellemetlen tüneteket. Oldja az izom- és menstruációs görcsöket, beindíthatja és előrehozhatja a menstruációt, ezért kismamáknak ellenjavallt a használata!

 

Hároméves kor alatt a gyermekeknél az olaj nem alkalmazható, mert nehézlégzést és légszomjat, szív- és légzésbénulást okozhat, ami halálhoz is vezethet! Ezért kerülni kell minden olyan orrkenőcsöt, frissítőt, aminek magas a mentoltartalma. Lázcsillapító hatása is van, nagyon jó duzzanatok lelohasztására, izomlázak, izomfájdalmak okozta panaszokra.

 

Csillapítja a rovarcsípések, bőrbetegségek okozta viszketést, megnyugtatja a napégette bőrt, lehűti az átforrósodott testet. Segít a fejfájásnál, akár feszültség, akár migrénes eredetű. Illata átjárja a testüregeket, kitisztítja azokat, és javítja a légzést. Hatékony a baktériumos fertőzésekkel szemben, csökkenti a pattanásokat és a faggyútúltermelést.

 

 Élénkíti a vérkeringést, segít a száraz bőr egészségtelen fakóságának megszüntetésében. Ha masszázsolajba borsmentaolajat csepegtetünk, akkor az visszaadja a bőr selymességét. Szabályozza a fejbőr és a haj zsírosságát, összehúzza a hajszálereket, és a megpattant hajszálerek és visszerek körüli vöröseslilás elszíneződéseket is elhalványítja. A borsmentaolaj lehűti az érzelmeket, eloszlatja a haragot, hisztériát és idegességet. Segít a depressziónál, tetterőre váltja a szellemi fáradtságot. Elevenít, és segít összpontosítani. Életre kelti a tespedt központi idegrendszert, serkenti az agyműködést, tisztázza a gondolkodási folyamatokat.

Figyelmeztetés: az érzékeny bőrt irritálhatja, vérbőségfokozó, ezért a várandós anyák jobb, ha kerülik, és semlegesíti a homeopátiás szer hatását, ezért a borsmentás kezelést követő egy-két óra múlva szabad csak alkalmazni. Mivel érszűkítő hatású, hosszú távon rongálhatja a szem hajszálereit. Az illóolajat soha ne használjuk hígítatlanul, mindig keverjük bázisolajjal. Érzékenyeknél a mentatea a mentoltartalom miatt a gyomornyálkahártya gyulladását okozhatja, és csalánkiütés is jelentkezhet. Epe- és gyomorbántalmaknál ne édesítsük a teát, és étkezés előtt fél órával fogyasszuk!

Forrás részben: Pogány Frida Megjelent a Manifesztum 21. számában.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenykislexikon.blog.hu/api/trackback/id/tr88726376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása