Ajánlás

Analytics

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

BODZA

2008.10.22. 12:08 fénypont

BODZA (Sambucus nigra)

A nátha megelőzésének egyik ősi formája a szervezet káros anyagcseretermékeinek eltávolítása, ami növeli a védekezőképességet. Az izzasztó hatású teákban szinte mindig megtaláljuk a fekete bodza virágzatát.
A népi gyógyászatban a bodzát számos panasz kezelésére ajánlják: nátha, köhögés- és lázcsillapítás, vértisztító és izzasztó, enyhe hashajtó, enyhíti a reumás fájdalmakat.
A drog fő hatóanyagai: izzasztó glikozidok, rutin, kevés illóolaj és nyálka, sok immunerősítő flavonoid
Hatása:
- Légúti: lázcsillapító, izzasztó, köhögéscsillapító
- Húgyutak: vizelethajtó, ödémacsökkentő.
- Emésztőrendszer: elsősorban a bogyó emésztéskönnyítő, enyhe hashajtó.

- Érrendszer: érerősítő és enyhe vérnyomáscsökkentő
- Gyulladásgátló: ezért jó fertőzések és gyulladások teakúrájához is.

 

Gyógyhatása: lázcsillapító, izzasztó, vizelethajtó, emésztéskönnyítő, enyhe hashajtó és érerősítő. A termését felhasználják fájdalomcsillapítóként és hashajtóként. 

A növény gyógyászati felhasználása: Lázcsillapító, izzasztó hatása miatt kitűnő szer a meghűléses megbetegedéseknél és az influenzánál. Enyhe hashajtó kisgyerekeknél és szoptatós, áldott állapotban lévő nőknél. Mivel vizelethajtó, ez a tulajdonsága felhasználható magas vérnyomásnál, lábduzzanatoknál. Mivel fokozza más köptetők hatását, ezért fontos, hogy köhögést gyógyító teakeverékek része legyen. Részben erősíti e teakombinációk gyulladásgátló hatását is.

A meghűléses betegségeknél előfordul izomfájdalmak és emésztési zavarok gyógyítására használt teakeverékek egyik alkotóeleme. Termésének fájdalomcsillapító hatása van, más gyógynövényekkel kombinálva (borsmenta, kakukkfű) migrénes fejfájások ellen használják.
Szemcseppként és szemvízként alkalmazható a virág forrázata, ennek erősebb változata (1 evőkanálnyi 1 dl vízbe) toroköblítő.

 

Egy magasabb szinten energiája hűtő és harmonizáló, ezért csökkenti a lázat, méregtelenítő és vértisztító hatású. Ne felejtsük el, hogy a lázat 39 °C felett érdemes csökkenteni, pl. fekete bodza virág - hársfavirág keverékkel, 1: 1 arányban.

Elkészítése: 2 teáskanál drogból 150 ml forrásban lévő vízzel forrázatot készítünk és napjában többször, főleg a nap második felében egy-két csészével fogyasztunk.

Ellenjavallat: Szívgyengítő hatása miatt virágteája nem alkalmas mindennapi fogyasztásra, idős embereknél.

A gyógynövények ismerete olyan régi, mint az emberiség története.

Az ősember ösztönösen keresett olyan anyagokat, amelyeket betegségének, bajának gyógyítására felhasználhatott. A fejlődés későbbi folyamán már céltudatosan kutatta a gyógyító anyagokat, és azokat meg is jegyezte magának. Miként táplálékának jelentős részét, úgy a gyógyszereit is a növényvilág szolgáltatta.

A mai, hivatalosan is elismert gyógynövények jelentős része a hagyományos, illetőleg a népi gyógyászatból került át a természettudományos alapokon nyugvó gyógyászatba.
A meghűléses betegségek a légúti nyálkahártyákat érintik, és a nedves idő beálltával tömeges megbetegedéseket okoznak. Megelőzésük bizonyos növényi drogok alkalmazásával lehetséges. Főleg a vitamintartalmú drogoknak van jelentősége, melyek az immunrendszert erősítik. A megelőzés egyik formája a szervezet káros anyagcseretermékeinek eltávolítása, ezáltal is növelve védekezőképességét. Az anyagcsere-, illetve salaktalanító teák ezt a célt szolgálják.
Ezek a drogok izzasztó hatásúak, és a kiválasztás során a káros anyagcseretermékek eltávolítását is segítik. Ezekben, a teákban szinte mindig megtaláljuk a fekete bodza (Sambuci flos) virágzatát. A drog fő hatóanyagai: az izzasztó glikozidok, flavonoidok, termésének pedig a szerves savak (citromsav, almasav, kinin), a-provitamin és B-provitaminok.

Forrás:Pogány Frida Megjelent a Manifesztum 1. számában.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenykislexikon.blog.hu/api/trackback/id/tr14726256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása