Ajánlás

Analytics

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

KECSKERUTA

2008.12.04. 10:56 fénypont

Kecskeruta (Galega officinalis)
A hüvelyesek közé tartozó, nedves talajon élő növényből készült tea a népi gyógyászati tapasztalatok szerint fokozza a tejelválasztást, ezenkívül vércukorszint-csökkentő teakeverékek alkotórészeként is használják.

A kecskerutát belsőleg emésztési zavarok kezelésében, valamint a mellékvesekéreg és a hasnyálmirigy működésének serkentésére használják. Vízhajtó, enyhébb lefolyású cukorbetegség esetén vércukorszint-csökkentő hatását használják ki. A kecskeruta kivonata kedvező hatást gyakorol a tejelválasztásra és izzasztó hatású. Hollandiában a tehenek tejhozamának fokozására a takarmányhoz kecskerutát adagolnak. Külsőleg kozmetikai készítményként mellápolásra használják.
 

Hatóanyagai: 0,1-0,6% flavonoid, cserzőanyagok és szaponinok
Hatásai:
- Húgyutak: enyhe vizelethajtó, ödémacsökkentő
- Anyagcsere: vércukorszint-csökkentő és izzasztó
- Mell: tejelválasztást fokozó.

Javasolt alkalmazása:
A gyógynövény alkalmazása azon PCOS betegeknél javasolt, akiknél a betegséget vélhetõen inzulin rezisztencia okozza, mivel ezeknél a betegeknél várható, hogy az inzulin érzékenység fokozása a PCOS tünetek enyhülését eredményezi.

Ellenjavallat:
A gyógynövénynek ismert mellékhatása nincs, fogyasztása biztonságos. A népi gyógyászatban a növényt szoptatás alatt a tejtermelés fokozására is ajánlják.

Napi adagja:
A gyógynövényt leforrázva a belõle készített tea kihûlés után fogyasztandó, napi 2-4 csészével, lehetõleg egyenletesen elosztva, étkezés elõtt.

Beszerezhetõ:
Gyógynövény boltokban, bio-boltokban nem filteres gyógytea formájában megtalálható.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenykislexikon.blog.hu/api/trackback/id/tr96803126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása