Ajánlás

Analytics

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

GINSZENG

2008.10.27. 14:47 fénypont

Ginszeng (Panax ginseng)

Az ázsiai ginszeng gyökere a kínai orvoslás 5000 esztendejében fontos szerepet játszott. Szerintük javítja az ellenállóképességet, felkelti a nemi vágyat, fokozza az agyműködést, elraktározza a chit, azaz az életerőt és javítja a vérkeringést. Amerikai kutatások feltárták, hogy a ginszeng jelentősen növeli a spermaszámot és a tesztoszteron szintet a terméketlen férfiak esetében. A nők vágyát is fokozza, és megakadályozza a klimax során a vagina falának elvékonyodását. Sokféle ginszeng termék kapható: tea, por, tinktúra, kapszula. A ginszenggel dúsított ételek hatóanyag-tartalma azonban nagyon csekély, legkevesebb napi 200 mg hatóanyag fogyasztása vezethet sikerre.

A kínaiak alakja miatt „jensen-nek”, vagyis „embergyökérnek” is hívják. Felfogásuk szerint a növény megvilágosítja a tudatot, javítja az emlékezőképességet, fokozza a kreativitást, vagyis teljesebbé teszi az életet.
Hatóanyagai: ginszenoidok, szaponinok
Hatásai:
- Regenerál: kiváló sejtmegújító, roboráló hatású. Késlelteti a fáradtságérzetet, javítja a vitalitást
- Adaptogén: javítja a stressztűrő képességet, és fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet, segít a testi-lelki levertség leküzdésében
- Immunstimuláló: fokozza a szervezet ellenálló képességét, javítja a fertőzésekkel szembeni védelmet. Kitűnően alkalmazható a legyengült vagy lábadozó betegek erejének helyreállítására. Gátolja a daganatsejtek szaporodását
- Érvédő: csökkenti a vérzsírokat és a vércukrot
- Izomtonizáló: javítja az izmok működését, ezért szed sok testépítő és hosszútávfutó ginszenggyökeret
- Hangulatjavító: a „boldogsághormon” termelését is fokozza.
- Afrodiziákum: javítja a férfi nemi erőt is, fokozza a libidót.
Fontos! Koffeintartalmú élelmiszerrel való együttes fogyasztása csökkentheti hatását, illetve mellékhatásokat idézhet elő.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenykislexikon.blog.hu/api/trackback/id/tr39734414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása