Ajánlás

Analytics

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

APRÓBOJTORJÁN

2008.10.21. 13:36 fénypont

APRÓBOJTORJÁN (Agrimoniae herba)

                                      

Az apróbojtorján vadon termő, a rózsafélék családjába tartozó gyógynövény, szárított virágos, föld feletti részét használják. Úgy szaporodik, hogy érett termései az állatok szőrébe ragadnak, és így szórja el magját. Jellegzetes, enyhe szaga és összehúzó, kesernyés íze van.

Hatóanyagai: cserzőanyag (10%), kovasav (10-12%), flavonoidok, keserűanyagok, nyálka és illóolaj.

Hatásai:
- Emésztőrendszer: májtámogató, epeműködést szabályzó és epehajtó, étvágyjavító, gyomor- és bélgyulladás csökkentő, hámregeneráló
- Húgyutak: vizelethajtó
- Gyulladásgátló, fertőtlenítő, antibiotikus hatású és immunerősítő
- Légutak: toroköblögetéssel segít a hangszálak gyulladásánál, valamint torok, szájnyálkahártya és ínygyulladásnál is
- Bőr: bőrtisztító, gyulladáscsökkentő, sebgyógyulást segítő

Gyógyászati felhasználásai: belsőleg vastagbélgyulladás, hasmenés esetében alkalmazzák, amikor is négyóránként kell itatni a beteggel teát. Fertőző hasmenésnél is igen hatékony, mivel helyileg úgy hat, mint az antibiotikum. Gyulladásnál mérsékli a gyulladást és egyben a kórokozókra is hat. Gyomorfekélynél nagyon hatásos, ha apróbojtorjánt és orbáncfüvet egyenlő arányban összekeverünk, leforrázunk, húsz percig állni hagyjuk, majd leszűrjük, de nem fogyasztjuk el egyszerre, hanem egész nap étkezések között éhgyomorra elkortyolgatjuk, mivel ez a keverék összehúzza és fertőtleníti a fekélyt. Epe bántalmaknál, amikor besűrűsödik az epeváladék, más, keserű anyagokat tartalmazó gyógynövényekkel és borsmentával keverve úgy hat, hogy hígabb epe termelődik a májban, ezáltal az epesavak nem tudnak kicsapódni, így nem képződik újabb epekő. Epekő hiányában pedig epegörcs sincs.

Énekesek, tanítók, színészek gyógynövényének is nevezik, mivel külsőleg lokálisan toroköblögetéssel segít a hangszálak gyulladásánál, valamint torok-, szájnyálkahártya- és ínygyulladásnál is. Az egyik legjobb gargarizáló szer a szájüregben előforduló sebek megszüntetésére.

Nehezen gyógyuló sebek kezelésére, enyhe felületi bőrgyulladásoknál borogatószerként és makacs reumás betegségeknél fürdőkúrában is kiválóan alkalmas, mint kiegészítő kezelés.

Lábszárfekélyek és aranyéri bántalmaknál is segít, mivel nemcsak összehúzó és fertőtlenítő hatása van, hanem elősegíti a seb behegedését is.

Kamaszoknál segíti az aknés kiütések gyógyulását.

A hatásosságát növelni lehet, ha libapimpófűvel vagy cickafarkfűvel vegyítjük.

A tea elkészítése: egy teáskanálnyi mennyiségű drogot két deciliter vízzel leforrázunk, tizenöt percig állni hagyjuk, szűrjük, majd naponta két-három alkalommal fogyasztjuk.

A következő lelki jelenségek esetén ajánlott az apróbojtorján rendszeres fogyasztása:

- Ha az ember igyekszik a gondatlanság és vidámság álarca mögé rejteni kínzó gondolatait és belső nyugtalanságát.
- Ha a világ kellemetlen és ellenséges helynek tűnik.
- Ha a viták és veszekedések lehangolják és kifárasztják az embert, és mindent megtesz, hogy elkerülje a konfliktusokat.
- Ha drogfogyasztás vagy alkoholizmus lép fel a pszichés terhek elviselése érdekében.

Az apróbojtorján ereje lehetővé teszi, hogy minden próbatétel és nehézség közepett megőrizd lelki békéd. Az ember megtanulja az élet súlyát elviselni. Kifejlődik a konfliktusok kezelésének képessége. (Az apróbojtorján Bach-esszencia formájában fejti ki a legerősebb hatást a lelki életre.)

 

  Forrás: Pogány Frida Megjelent a Manifesztum 8. számában.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenykislexikon.blog.hu/api/trackback/id/tr3724629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása