Ajánlás

Analytics

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

RÉTI LEGYEZŐFŰ

2009.01.30. 13:39 fénypont

Réti legyezőfű (Filipendula ulmaria)

  A réti legyezőfű népies nevén bajnóca, hazánkban főként az Északi- és Dunántúli-középhegységben, illetve Észak-Dunántúlon található meg a természetben, nyirkos réteken, vizi életközösségekhez közel. A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Krémszínű virágai a nyári időszakban nyílnak, ezeket használják fel gyógyászati célra.. Érdekesség, hogy a réti legyzőfűből vonták ki először (1830) a szalicilsavat, melyből néhány évtizeddel később kifejlesztették az acetilszalicilsavat, amely a mai napig használt és világszerte ismert gyógyszer, az aszpirin hatóanyaga.

 Ebből következően a növény jelentősebb hatásai, hogy fájdalomcsillapító, lázcsillapító, illetve gyulladásgátló. A szalicilsav-származékokon kívül növény tartalmaz még flavonoidokat, cserzőanyagokat.

- Magassága: 60-120 cm
- Termőhely: Nap, vagy félárnyék.
- Talaj: Nedves, főleg alkáli talaj. Vadvirágként gyakran nő víz közelében.

- Gondozás: Gyökérosztással szaporítható

Gyűjtési időszak A potpourrikészítésre szánt leveleket virágzás előtt kell leszedni, szárítani. A virágokat szedjük júniusban és augusztusban. Gyógyászati célopkra az egész növényt felakasztva szárítsuk

Gyógyászat:

A levelek és virágok ásványi anyagokban gazdagok, at emésztőrendszerre kedvező hatással vannak, és javítják a májfunkciót.

- Külsőleg
- Belsőleg

A legyezőfű tea segít a gyomor- és nyombélfekély kezelésében, mert csökkenti a gyomorsavképződést. A természetgyógyászok sikeresen alkalmazzák a reuma, köszvény fejfájás, lázzal járó betegségek és az ízületi gyulladás kezelésében. Állítólag a bárányhimlőben és kanyaróban szenvedőknek is segít.

Népies neve:

Szent János kenyere, bajnóca, varjúmogyoró

A növény leírása:

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. A nyirkos réteken, vízpartokon, vizes élőhelyeken élő, évelő növény. Termése csoportosan álló, csavarodott aszmag csoport.

Hogyan gyűjtsük?

 - Hajtása a kétméteres magasságot is elérheti.

A növény felső virágos leveles részét hasznosítják gyógyászati célokra. Július-augusztus folyamán gyűjtik.

Mi van benne?

Illóolajat (szalicilaldehidet, metilszalicilátot), flavonoidokat (szpirozidot), cserzőanyagokat tartalmaz.

Mire jó?

A növény közismert jó vizelethajtó, vértisztító és lázcsillapító hatásáról. Influenza idején, megfázás esetén gyakran használják izzasztóként, de a népi gyógyászatban alkalmazzák hólyaghurut, vesegyulladás és reuma ellen is.

Hogyan használjuk?

Tea: Csészénként 1-2 teáskanálnyi virágot felöntünk forrásban lévő vízzel, 10 perc után leszűrjük. Napi 2-3 alkalommal fogyasszunk egy csésze teát megfázás esetén. A tea hársfavirággal is kiegészíthető. Izzasztó, vizelethajtó és lázcsillapító hatású.

Jó tudni!

Ne alkalmazzuk szalicilátokkal szembeni túlérzékenység esetén.

Kisgyermekeknél tilos az alkalmazása vírusfertőzések esetén!

Szennyezett, fertőzött vizek mellől ne gyűjtsük a növényt!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenykislexikon.blog.hu/api/trackback/id/tr83912334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása