Ajánlás

Analytics

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KUTYABENGE

2008.12.12. 13:21 fénypont

Kutyabenge (Frangula alnus Mill.)


A kutyabengét lángfának, ebsefának is nevezik. Gyógyszerként a tavasszal leszedett kérget használják, amely egyévi tárolás után bevált, drasztikus hashajtó lesz. A kutyabengekéreg a hazai anthrakinon-drog, amely a szennalevéllel mindenben egyenrangú hatású. Európában gyakran fordul elő ligeterdőkben, réteken, utak mentén és sövények között. Sima, szürkésbarna, fényes törzsén feltűnő a sok szürke paraszemölcs (szellőztetőszövet).
Hatóanyagai: a drog anthraglikozidákat, keserűanyagot, csersavat és enzimeket tartalmaz
Hatása:
- Emésztőrendszer: hashajtó, hánytató, epe- és májműködés-serkentő, szélhajtó, javítja a gyomor-bél izmok motilikáját
- A bengekérget hashajtó és kolagóg szerként használják fel. Huzamos fogyasztása nem ajánlott, mert mellékhatásként izgatja a beleket, és székrekedést is okozhat.

A kutyabenge tövistelen, 1-3 méter magas, lazán ágas cserje vagy bokorfa, sima kéreggel, csaknem vízszintesen elálló és ritkásan leveles ágakkal, melyek könnyen törnek. A kéreg fiatal korban zöld, később szürkésbarna, hosszú, keresztben álló szürkésfehér paraszemölcsökkel. A rügyek szőrösek, a rügypikkelyek hiányoznak. A levelek szórt állásúak, széles elliptikusak vagy fordított tojás alakúak, mintegy 2-7 centiméter hosszúak és 5 centiméter szélesek, olykor kisebbek. Csúcsuk röviden kihegyezett vagy levágott, szélük ép és gyengén hullámos, rajtuk a levél széle felé erősen előrehajló 7-9 érpár különösen szembetűnik.

A kutyabengét (botanikai neve Frangula alnus Mill.), lángfának, ebsefának is nevezik. Gyógyszerként a tavasszal leszedett kérget használják, amely egyévi tárolás után bevált, drasztikus hashajtó lesz.

Erős méregtelenítés használjuk nyugodtan, de csak akkor ha otthon tudunk maradni, és bőségesen igyunk mellé folyadékot, hogy a gyomorban felhalmózodott bélsarat ki tudja takarítani.

A kutyabengekéreg a hazai anthrakinon-drog, amely a szennalevéllel mindenben egyenrangú hatású. A kutyabenge cserje, ami a bengefélék családjába tartozik (Rhamnaceae), és amely legfeljebb 6 m-re nő meg, és Európában gyakran előfordul ligeterdőkben, égeres sárréteken, utak mentén és sövények között. Feltűnik a különben sima, szürkésbarna, fényes törzsén a sok szürke paraszemölcs (szellőztetőszövet). A jelentéktelen, fehér virágok az elliptikus, ép szélű, fényes, az ágakon átellenesen elhelyezkedő lomblevelek hónaljában állnak. A megtermékenyült virágokból fejlődnek a kezdetben zöld, később piros, majd érett állapotban ibolyakék-kékesfekete csonthéjas bogyók.
 

Figyelem! A gyerekek néha összetévesztik a kutyabenge gyümölcsét a vadcseresznyével, és megeszik. Ez heves, kólikás hasmenést vált ki!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenykislexikon.blog.hu/api/trackback/id/tr7803911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása