Ajánlás

Analytics

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

CITROMFŰ

2008.10.27. 10:00 fénypont

Citromfű (Melissa officinalis L.)

Közismert nevén mézfű, méhfű, citromillatú melissa. Őshazája Elő-Ázsia, ahonnan a Benedek-rendi szerzetesek hozták az Alpokon át Nyugat-Európa kolostorkertjeibe. A vidéki kertekben még ma is termesztik, mint gyógy- és fűszernövényt. Európában az ültetvényeken kívül szabadon nem nő citromfű. A gyógyászatilag használt citromfű levél ültetvényekről származik. A Spanyolországból származó citromfű tartalmazza a legtöbb illóolajat, ezért annak a hatékonysága a legintenzívebb.
Az ajakosvirágúak családjába tartozik. Az erősen szétágazó citromfű cserje 30–70 cm magasra nő, levelei keresztben átellenesen állnak, nyelük kb. 2 cm hosszú, virágai kicsinyek, szirmai fehérek.
A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden betegségre használja. Rossz közérzet esetén, gyomor- és bélpanaszoknál, epe- vagy májbántalmaknál, szívpanaszoknál, menstruáció tüneteinek enyhítésére, megfázásnál, sőt herpesznél is segít. Idegesség, álmatlanság ellen is kiváló, mert hatékony feszültségoldó. Mára már számos tudományos vizsgálattal is alátámasztották a citromfű sokrétű hatását.
Hatóanyagai: illóolajok, cseranyagok, keserűanyagok, kávésav.

Hatásai:
- Idegrendszer: nyugtató, feszültség- és szorongásoldó.
- Emésztőrendszer: görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó.
- A citromfű illóolaja baktérium-, vírus-, sőt gombaölő is.
- A hivatalos orvoslás a citromfű alkalmazását a következő területeken javallja: idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, valamint étvágytalanság

Illóolaját az illatszeripar is hasznosítja külömböző parfümök alkotóelemeként.

Mivel távol tartja a szúnyogokat, ezért nyári esténként érdemes virágcserépben az ablakban helyezni.

A citrom illatára emlékeztető friss levelét saláták, mártások, főzelékek, töltelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták, gomba, hal, szárnyas és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használják. Kiváló desszertek, valamint limonádé, tea, Martini-koktél és vaníliapuding ízesítésére is.

Alkalmazása gyógynövényként:
Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készített krém jól alkalmazható az ajakherpesz helyi kezelésére.
Teája és illóolaja is ideg és szívnyugtató, görcsoldó. Serkenti az emésztést, és gyakran alkalmazzák fejfájás, álmatlanság, alvászavarok esetén is. Enyhíti az idegességet, így idegerősítőként kivalló gyógynövény. Szerepe van depresszió oldásában is. Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó a citromfű. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is ismert. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást, a fejfájást és általános görcsoldó szer.

A karmelitavíz néven ismert „csodaszernek” amit a svájci Paracelsus készített el elsőként, egyik fő hatóanyaga a citromfű volt.
Illóolaját az illatszeripar is hasznosítja különböző parfümök alkotórészeként.
Mivel távol tartja a szúnyogokat, ezért nyári estéken érdemes virágcserépben az ablakba helyezni.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenykislexikon.blog.hu/api/trackback/id/tr93733889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása