Ajánlás

Analytics

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

ALOE VERA

2008.12.10. 17:11 fénypont

Aloe Vera – a csodanövény

 

Az Aloe Vera a Lilliomvirágúak rendjébe és az Aloe félék családjába tartozó évelő növény. Régóta ismert külső és belső gyógyító ereje. Először kb. i.e. 1500 évvel említik, mint sikeresen alkalmazott gyógynövényt. Eredeti hazája Afrika. Húsos levelei akár 50cm-re is megnőhetnek. Leveleinek különböző részeit különböző célokra használják fel.

Az Aloe vera évelő növény, virágai sárgák. Húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei 50 cm-re is megnőhetnek, az egész növény magassága 120 cm lehet. Kizárólag leveleit használják gyógyászati célokra; a levelek egyes részeit más és más célra hasznosítják. Az a sűrűn folyó, kocsonyás nedv, amivel az Aloe vera-t leginkább azonosítani szokták, a növény leveleinek belső részéből származik.

A levél szerkezetében, a legkülső rétegek és e között a kocsonyás rész közötti sárgás, keserű ízű lé szárításával nyerik az aloe latexet (tejnedvet). A kereskedelemben ezt aloe hepatica vagy aloe barbadensis néven hozzák forgalomba. (Utóbbi nem azonos az Aloe barbadensis Mill. nevű fajjal).Számtalan betegségre, bőrbetegségre, emésztőszervi problémára alkalmazható. 240féle növényi hatóanyaggal rendelkezik.

Hatásai:


Sejtregeneráló, sejtmegújító, immunrendszer erősítő, tisztító, méregtelenítő, tápláló, fertőtlenítő, idegnyugtató, fájdalom csillapító.
Ötször gyorsabban szívódik be a bőrbe mint a víz és eljut az összes bőrréteghez. Megtalálható benne majdnem az összes vitamin, gazdag ásványi anyagokban, aminosavakban és enzimekben.

 

Alkalmazása:


Alkalmazhatjuk külsőleg sebekre, allergiás problémákra, kiütésekre, csípésekre, égési sebekre, bőrelváltozásokra. Csillapítja a vérzést, csökkenti a fájdalmat és a viszketést, fertőtleníti a sebeket, csökkenti a gyulladást, gyógyítja a herpeszt.

 

Belsőleg ható termékeknél az aloe géljét használják fel, pl. gyümölcslevekben, ásványvizekben vagy 100%-os aloe üdítőben, ezen kívül létezik aloés kapszula is.
Magas vitamin és ásványi anyag tartalma erősíti az immunrendszert, jó hatása van a gyomorra, és a keringésre, csökkenti a gyomorsav termelődését. Remek táplálék kiegészítő.

- Az Aloe latex, aloin tartalmú cellulóz bőrszövetben van esetenként súlyos hasmenést vagy görcsöt is okozhat.
- Az Aloe latex sárga színű, szúrós szagú, nyúlós állagú anyag, amely az alatta levő áttetsző gélről lemosható, a legtöbb táplálék-kiegészítőben nem fordul elő.
- Terhes nők esetén az aloe latex alkalmazása kerülendő, mert méhösszehúzódást, vetélést vagy koraszülést okozhat.
- Az aloe latex nem javasolt emésztő-szervrendszeri megbetegedések, bélelzáródás, vagy nem tisztázott eredetű hasi fájdalom esetén.

Az Aloe Vera saját otthonunkban:

Az Aloe vera kis igényű, szerény növény, melyet probléma nélkül nevelhetünk magunk is. Így szükség esetén mindig van kéznél egy friss levél, mellyel a bőr leégése vagy sérülése esetén elsősegélyt nyújthatunk. Ahhoz azonban, hogy a gyógynövény hatóanyagai beérjenek, legalább ötéves kort kell elérnie.

Igényei:

Trópusi vidékeken honos növény, a mi éghajlatunkon nem télálló. A legalacsonyabb hőmérséklet, amit még károsodás nélkül elvisel 5 °C. Fényigényes növény, nyáron szabadban tartható ám nem ajánlatos tűző napra kitenni, mert a levél üde zöld színe megbarnul. Ezért nyáron, ha kint szeretnénk tartani, inkább félárnyékos helyre tegyük, vagy olyan fa alá, ahol szűrt napfényt kaphat. Nagyon jó vízgazdálkodású talajt kíván, ami azt jelenti, hogy a talaj szerkezete laza, levegős jó vízáteresztő képességű, öntözés után nem tocsog, hanem a felesleges vizet átengedi. A növényünk alatt ne álljon tálkában a víz, a cserépen átfolyó vizet feltétlenül öntsük ki a tálból vagy kaspóból!

Szabadban tartva rendszeresen, de ne túl gyakran öntözzük. Azt hogy pontosan hány naponként adjunk vizet a növényünknek, nem lehet szabályba foglalni. figyeljük a földjét, hogy ne legyen állandóan nedves, viszont ha a földje elválik a cserép oldalától akkor itt az ideje az öntözésnek! Maga a növény is "árulkodik" arról, ha kevés neki a víz: a leveleinek a tapintása nem kemény, ruganyos, hanem puha és benyomható a levélszövet.

Természetesen, akinek nincs módja nyáron szabadba tenni a növényt, ne csüggedjen el, egy világos szobában szintén szép nagyot tud nőni egy nyár alatt. Ha déli szobába tesszük, ne tegyük nyáron az ablak közvetlen közelébe, mert az üvegen áthatoló napsugaraktól ugyanúgy megbarnulnak a levelek, mintha kint hagynánk az udvaron, a napon. E sorok írójának az a tapasztalata, hogy nem csak dísznövényként, hanem gyógyszernövényként tartva szerencsésebb a lakásban hagyni nyáron, mert jobban használhatók a levelek gyógyításra, sebkezelésre.

A téli tartása:

Télen van a növény nyugalmi időszaka, ekkor világos és lehetőleg viszonylag alacsonyabb hőmérsékletű helyre tegyük. 16-18 °C a legideálisabb. Ám ha a lakásunkban melegebb van, akkor feltétlenül világos ablak közelébe helyezzük a növényünket, mert a sötét meleg helyen a levél szövetei megnyúlnak, világoszöld gyenge hajtásokat fog hozni. Ha párás a lakás, akkor nagyon ritkán; 2-3 hetenként elég öntözni. A szárazabb klímájú lakásokban sem kell 10-15 napnál gyakrabban öntözni télen. Télen is vigyázzunk a pangó vízre, mert a gyökerek nem kapnak levegőt a vizes talajban.

Házi szaporítása:

A növények már fiatal korban jól sarjadnak, a sarjak leválasztásával azonban érdemes várni addig, amíg a szaporulat mérete eléri a 10-15 cm-t. Ekkor borítsuk ki a cserépből a növényt, óvatosan szedjük le a földet a gyökeréről és keressük meg a sarj eredési helyét. Éles késsel válasszuk le az anyatőről és megfelelő laza, nem túl kötött és szellős talajba ültessük el a növényeinket. Természetesen nem kell feltétlenül leválasztani a sarjakat az anyatőről, hiszen egy csoportban is szép díszei a lakásnak. Viszont ekkor arra ügyeljünk, hogy elég széles cserepet válasszunk a növényünknek! Általában elmondható, hogy nem nevel nagy gyökérzetet, nincs szükség mély ún. pálmacserépre az átültetéskor, inkább tálszerű; nagy átmérőjű laposabb edényt válasszunk neki. Ne sajnáljuk jó földbe ültetni, a kertben szedett föld nem valószínű, hogy jó lesz neki. A boltban vásárolt földek közül olyat válasszunk, aminek laza a szerkezete, és egy kis finom sódert keverjünk a tőzeges földhöz, mert akkor nem fog összetömörödni a gyökerénél a talaj.

Forrás részben: Aloe Vera Centrum Bt

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenykislexikon.blog.hu/api/trackback/id/tr58815362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása