Ajánlás

Analytics

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KAKUKKFŰ

2008.11.13. 14:44 fénypont

Kakukkfű (Thymus serpylium)
 

Termőhely: a dombvidékitől egészen az alhavasi övig mezsgyéken, köves lejtőkön, gyepekben, ritkás erdeifenyvesekben, sziklákon fordul elő. A száraz, bázisokban gazdag, de mészben, finomföldben szegény, semleges kémhatású homoktalajokon él. E gyűjtőfaj alakjainak pontos elterjedése nincs még feltárva
A kakukkfűből készült illóolaj antibakteriális hatású, serkenti az emésztést, elmulasztja a torokfájást és a könnyű náthát, emellett biztosítja a mély alvást is. Ha gőzfürdőt készítünk belőle az arcunk számára, gyorsan kitisztítja a pórusainkat, és megelőzhetjük vele a torok- és melléküreg-gyulladásokat.
Két fajtáját különböztetjük meg: a szárazabb, füves részeken előforduló vadkakukkfüvet, illetve a kertekben, gazdaságokban termesztett kerti kakukkfüvet. Már az ókori egyiptomiak és görögök is ismerték és előszeretettel használták.

Termesztése: Az igen apró magvait februárban a lakásban tejfölös pohárban, melegágyi ablak, vagy fólia alatt vessük el. A későbbi vetést már szabadágyba vessük. Magját a tömör talaj felszínre vessük, majd finom földdel takarjuk be, és óvatosan öntözzük. Kelés után 5-6 hétre kapunk kiültethető palántákat. A 6-8 cm nagyságú palántákból 4-5 darabot csokrosan ültessünk, ezekből fejlődnek szép bokrok. Nagyobb területre a kakukkfüvet 40x20 cm-re telepítsük. A májusi ültetés augusztusban virágzik, a következő évben teljes nagyságúra fejlődik, s kétszer lehet betakarítani.

Termesztése: A legjobban a tápdús, közömbös kémhatású talajkeverékekben fejlődik. Sziklakertekben, rézsűkön kővályúkban, tipegők közt és kőfalakon is nevelhetjük. Napfényt, nedves, de jó vízvezető talajt kíván. Télálló vagy fagytűrő. Magvetéssel, félfás dugványozással és tőosztással egyaránt szaporítható. Magját tavasztól nyár közepéig vethetjük pohárba vagy más, kisebb edénybe, 0,3–0,5 cm mélyre. Egy gram magból 400–500, 5–8 cm-es palántát nevelhetünk; ezek gyökereztetésére a május-júniusban szedett, 8–10 cm-es, alsó részükön fásodó hajtások a legalkalmasabbak. A palántákat 20 cm tőtávolságra ültetjük.

Tőosztással a legjobban márciusban vagy szeptemberben szaporíthatjuk.

A legjobb fűszert vagy gyógytea-alapanyagot (herbát) a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk. Hajtásait mindig a fás részek fölött vágjuk le; itt vágás után újra hajt, így egy évben többször is vágható. A virágos-leveles hajtásokat szárítjuk, morzsoljuk, majd a szárrészektől aromaőrző csomagolásban tároljuk.

Felhasználása: Vágva és morzsolva forgalmazzák.

Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.

 Leggyakoribb alkalmazásai: - Nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta,  burgonyafőzelékben,
  - salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika,
  - sültekhez: baromfi-, marha- stb.,
  - vadas ételekhez,
  - töltött káposzta,
  - véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek,
  - halételek,
  - körözöttek,
  - növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél.

 Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Használja a konzervipar is. A bouquet garni fűszerkeverék meghatározó alapanyaga. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye.

Gyógyhatása: Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenykislexikon.blog.hu/api/trackback/id/tr81767125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nancy222 2011.02.02. 08:17:59

Szép fotók ezeket is Te készítetted?
süti beállítások módosítása