Ajánlás

Analytics

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

HÁRSVIRÁG

2008.11.13. 14:21 fénypont

Hátrsvirág (Tilia cordata v. parvifolia)
 

Az illatos hársfavirágot hatóanyag-tartalmuk szempontjából orvosi és ipari felhasználású fajtákra osztják.
A meghűléses megbetegedések megelőzésére alkalmas szerek közé soroljuk. A hársfatea köhögés ellen is jól bevált. A hivatalos orvostudomány a hársfateát a megfázásos betegségeket kísérő köhögési inger csillapítására, valamint lázas betegségeknél izzasztószerként ajánlja.
Hatóanyagai: flavonoidokat, nyálkaanyagokat, cseranyagot és illóolajat tartalmaz
Hatásai:
- Légúti hatás: köhögéscsillapító, torokgyulladást csökkentő,
- Idegrendszeri hatás: feszültségoldó, nyugtató
- Bőrre gyakorolt hatás: izzasztó, bőrtisztító
- Emésztőrendszeri hatás: rossz szagú széklet, bélbántalmak és hasmenés esetén igen jó hatású. A vastagbél görcsös állapotánál is segít a hársfatea.

Virágzata izzasztó, köhögéscsillapító hatású illóolajat, nyálkaanyagokat tartalmaz. A belőle forrázással készített tea megfázás, meghűlés, légúti panaszok esetén fogyasztandó, télen melegítő hatású. Gyógyító hatását növeli, ha a hársfateát mézzel ízesítjük. Gyógytea alapanyagnak csak 2 faj, a kis levelű, és a nagylevelű hársfa alkalmas. Ha kertünkbe, vagy a ház elé hársfát szándékozunk telepíteni, e két fajt részesítsük előnyben. A két fajt legkönnyebben leveléről lehet megkülönböztetni. A kis levelű hársleveleinek fonákán, az érzugokban vöröses szőrpamacsok, a nagy levelűn fehéres szőrpamacsok találhatók. A kislevelű hárs 20-25 méter magas, viszonylag igénytelen, szárazság és árnyéktűrő faj, a legzamatosabb hársmézet és a legjobb tea alapanyagot szolgáltatja. Hátránya, hogy viszonylag lassú növésű.

A nagylevelű hárs 30-40 méterre megnövő jóval termetesebb fa, fiatal korában igen szép kúpos formájú. Ez a faj párásabb, hűvösebb klímát igényel, erdeinkben a hűvösebb északi oldalakon, szurdokvölgyekben érzi jól magát. Városokban gyakori a harmadik hársfa faj, az ezüsthárs, amely jó szárazságtűrésével tűnik ki, teának viszont nem alkalmas. Ennek levelei fonákukon ezüstösen molyhosak, és nincsenek szőrcsomói az érzugokban. A fajok között a virágzási időben is van eltérés. A legkorábban június elején a nagylevelű hárs, majd 2 hét múlva a kislevelű hárs, legvégül júliusban az ezüsthárs virágzik. A leszedett virágokat padláson szárítsuk meg. A virágzatból a gyógyteát forrázással készítsük, majd 10 percnyi állás után mézzel ízesítve forrón fogyasszuk el. Élvezeti teaként is sokan szeretik.

Hársvirág szörp készítése:
Egy 5 literes üveget megtöltünk alaposan megmosott hársvirággal. Rászeletelünk 2 nagy citromot. Ráöntünk 2 kg kristálycukrot, és 3 liter előzőleg felforralt, lehűtött vizet. Beleteszünk 1 kávéskanál citromsavat, és 1 kávéskanál borkősavat. Szalvétával kötjük le, hogy szellőzni tudjon. 3 napig érleljük, közben naponta 4-5 alkalommal megkeverjük. Amennyiben hosszú hónapokra szeretnénk majd eltenni, utolsó nap keverjünk bele 1 mokkáskanál nátrium-benzoát-ot. A 3. nap után leszűrjük, üvegekbe töltjük, és ledugaszoljuk.
Ebből a mennyiségből, körülbelül 3,5 liter szörp lesz.
Amennyiben szép sárga színt szeretnénk neki adni:
A karamellszínt úgy kell csinálni, hogy vagy 30 deka cukrot barnára karamellizálsz, majd ráöntesz három deci hideg vizet. Felforralod. (csomó mentes lesz) Kihűlés után közé kevered a sötétbarna lét. Semmi ízt nem ad, csupán színezi... Utólag is meg lehet csinálni.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogynovenykislexikon.blog.hu/api/trackback/id/tr35767079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nancy222 2011.02.02. 08:06:45

Gratulálok az oldalhoz, de azért illő lett volna megjelölni, hogy a fotókat Margit2 készítette és az Ő oldaláról valók. Ez például mind, de a többi fűszernél is sokat találtam. Úgy illik, hogy ilyenkor utalunk a szerzőre!

nancy222 2011.02.02. 09:06:41

Margit oldalán ott van az e-mail címe, ha írtál volna Neki, hogy szeretnél felhasználni a fotóiból, biztos megengedte volna. Persze valószínű kérte volna, hogy tegyél hivatkozást az oldalára, hogy az Ő fűszerkertjéből való.(Ez még most sem késő!) De, hát Te jobban szereted az ilyen, sumák, simlis dolgokat...
süti beállítások módosítása